01 Jul 2021

AquafilSLO partner in ambasador projekta Europe Readr za trajnostno prihodnost bivanja

Europe Readr (https://europereadr.eu/) je digitalna platforma z brezplačnim izborom evropske literature o aktualnih temah, ki je zaživela s 1. julijem 2021. Gre za največji kulturno-promocijski projekt slovenskega predsedovanja Svetu EU, s katerim bodo kasneje nadaljevala tudi druga predsedstva, vsako s svojo krovno temo.

Slovenija je izbrala prihodnost bivanja. Projekt spodbuja bralno kulturo in kritično razmišljanje, ki v boju proti dezinformacijam iz meseca v mesec pridobivata na pomenu. Povezuje ustvarjalce, mislece in bralce po celem svetu ter postavlja kulturo v središče trajnostnega razvoja. Z deli, ki nagovarjajo vse generacije od najmlajših, želi državljane spodbuditi k čim bolj aktivnem sodelovanju pri zeleni tranziciji.

Dr. Saša Muminović, direktor in član uprave AquafilSLO pojasnjuje: »Največja prednost projekta Europe Readr je, da spodbuja kritično razmišljanje. V zadnjih dveh letih so tudi največji skeptiki spoznali, da je potrebno nekaj spremeniti. To lahko poimenujemo krožno gospodarstvo, zelena ekonomija ali kar recikliranje, ampak starim vzorcem moramo poiskati novi pomen. /…/ Želimo zagotoviti, da bo branje del naše kulture, vrednot in meril. Prihodnosti bivanja ne bo brez trajnostnega razvoja, a trajnostnega razvoja ne bo brez kulture.«

Europe Readr odraža nov pristop Slovenije in Evropske Unije k mednarodnemu sodelovanju v kulturi, ki se od »promocij kultur« premika k »sodelovanju v kulturi«. Kulturo prepoznava kot gonilo evropskega povezovanja in trajnostnega razvoja ter orodje evropskih zunanjih odnosov s svetom. Sistemski politični ukrepi (npr. evropski podnebni pakt) imajo lahko učinek le, če pri njih sodelujejo državljani, zato je politični dialog nujno pospremiti s širšim kulturnim gibanjem.

AquafilSLO je projekt podprl, ker je trajnostni razvoj v Skupini Aquafil že več kot desetletje osrednja poslovna strategija.  Svoje poslovanje uravnava po 5 smernicah, imenovanih “The ECO PLEDGE Aquafil’s path towards full sustainability”, ki zajemajo krožno zasnovo izdelkov, odgovornost do okolja, dobrobit zaposlenih, sodelovanje v vrednostni verigi in podporo lokalnim skupnostim.

Slovenija je vzpostavila spletno stran z izborom sodobnih evropskih literarnih del, ki bodo brezplačno na voljo svetovni publiki. Izbor literarnih del je opravila neodvisna mednarodna zasedba v skladu z usmeritvami predsedujoče države članice. Ob zaključku predsedovanja bo platformo prevzela naslednja predsedujoča (Francija) in definirala svojo temo, na podlagi katere bo naredila nov evropski izbor literarnih del. Veleposlaništva, konzulati, stalna predstavništva, EU delegacije, predstavništva Evropske komisije in pisarne Evropskega parlamenta bodo projekt izvajali na lokalni ravni in zagotovili, da bo brezplačen izbor del dosegel čim širše občinstvo po svetu.

Projekt je oblikovalo slovensko Ministrstvo za zunanje zadeve, pri njem pa preko mreže nacionalnih inštitutov za kulturo (EUNIC) sodelujejo vse države članice, evropske inštitucije in tudi zunanji partnerji.  Med njimi so trenutno slovenska podjetja: AquafilSLO, Plastika Skaza, Riko, Krka, Petrol in Pošta Slovenije.

Več o projektu: https://europereadr.eu/en/about-europe-readr/