Foto: Aleš Beno
15 Nov 2019

Edi Kraus je prejemnik nagrade za posebne dosežke v gospodarstvu 2019

Portorož, 14. 11. 2019

Edi Kraus, generalni direktor in član uprave AquafilSLO je prejel nagrado Časnika Finance za posebne dosežke v gospodarstvu za leto 2019. Nagrada je vrhunsko priznanje v slovenskem gospodarskem prostoru, s katero vodilni medij za poslovno javnost nagrajuje posameznike in organizacije, ki ključno prispevajo h gospodarskemu razvoju in povečevanju družbene blaginje. Razlogov, zakaj posebna komisija nagrado Časnika Finance letos podeljuje Ediju Krausu, je veliko, poleg tega, da je vsestranski poslovnež izpostavlja tudi, da je poslovni popotnik, povezovalec in človek, ki je ograje vselej podiral.

»Edi Kraus je poslovni popotnik, športnik, ki daje koše, in tako rekoč serijski podjetnik ter povezovalec. Poznamo ga predvsem kot prvega človeka ljubljanske tovarne Aquafil oziroma nekdanjega Julona. Pod njegovim vodstvom ljubljanska oziroma slovenska kemična ikona, ki proizvaja surovine za tekstilno industrijo, varno in donosno kljubuje vsem izzivom današnjega dne in prihodnosti. Aquafil Slovenija delo daje nekaj manj kot devetsto ljudem, njegovi prihodki znašajo približno četrt milijarde evrov, dobiček se približuje desetim milijonom. Za vse to ima zamejski Slovenec z Opčin zelo velike zasluge. Edi Kraus združuje – z nasmehom in gosposkim slogom. Ni samo Slovenec iz okolja, ki je tudi romansko, je tudi romantik. Je človek, ki je ograje vselej podiral. V današnjem času, ko bi marsikdo ograje rad znova postavljal, so zelo strpni in romantični svetovljani tipa Kraus še kako pomembni«, je med drugim še zapisano v obrazložitvi nagrade.

S podelitvijo nagrad se je zaključil 1. dan tradicionalne Poslovne konference v Portorožu, ki jo Poslovna akademija Finance in ljubljanska Ekonomska fakulteta organizirata že od leta 1999. V več kot 20-letni zgodovini konference so bili med prejemniki nagrad tudi Ivo Boscarol, Pipistrel;  Tina Maze, najboljša slovenska smučarka vseh časov; Igor Akrapovič, lastnik in direktor skupine Akrapovič.