05 May 2017

Partnerji projekta Retrace na predstavitvi Sistema regeneracije ECONYL® v Ajdovščini

Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko je 4. in 5. maja v Ljubljani gostila partnerje projekta Retrace in njihove deležnike na ogledu slovenskih dobrih praks krožnega gospodarstva. Izmenjava dobrih praks med partnerskimi regijami je ena od glavnih aktivnosti projekta Retrace, katerega glavni cilj je spodbujanje uporabe sistemskega oblikovanja kot metode, ki regionalnim in lokalnim politikam omogoča lažji prehod v krožno gospodarstvo.

Ogled dobrih praks krožnega gospodarstva je peti v vrsti tako imenovanih študijskih obiskov projekta Retrace, ki se izvaja s pomočjo sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru programa Interreg Europe. Od pričetka projekta aprila 2016 so projektni partnerji in njihovi deležniki spoznali že več kot 40 primerov dobrih praks iz Italije, Francije, Španije, Nizozemske in tokrat Slovenije.

Iz širšega nabora predlogov dobrih praks, ki jih je s pomočjo deležnikov oblikovala Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko (SVRK), partner v projektu Retrace, se je v okviru dogodka na predlog vodilnega partnerja Politehnične univerze iz Torina predstavilo osem primerov. Med njimi je bil tudi Aquafilov Sistem regeneracije ECONYL®, edinstveni primer krožnega gospodarstva v industriji sintetičnih vlaken. Udeleženci so si ogledali skladiščenje in pripravo odpadkov v obratu AquafilSLO Ajdovščina, iz katerih se v tovarni AquafilSLO v Ljubljani pridobi regenerirana surovina za izdelavo visokokakovostnih najlonskih vlaken ECONYL®.