AquafilCRO beehive
04 Nov 2021

Pčele u Društvu AquafilCRO

AquafilCRO d.o.o. je trgovačko društvo koje se bavi preradom poliamidne sintetičke pređe. Dio je grupacije Aquafil,  koja broji 18 tvornica na 3 kontinenta u 7 zemalja.

Kao i svaka druga tvrtka, predani smo stvaranju ekonomske dobiti, ali nismo indiferentni prema tome kako ju stvaramo. Cijenimo načela odgovornosti, poštenja i integriteta u svim aspektima našeg poslovanja. Predani smo stvaranju radnog okruženja koje je ujedno sigurno  te  odgovara namijenjenoj svrsi. Težimo biti dobri korporativni građani, prepoznajući svoju odgovornost radeći  s lokalnom zajednicom u kojoj poslujemo. Glavni postulati na kojima temeljimo naš razvoju su: zadovoljavanje potreba naših kupaca, stalna briga o zaposlenicima, zaštita okoliša, energetska učinkovitost i društvena odgovornost. U svoje poslovanje integrirali smo sustav upravljanja kvalitetom ISO 9001, sustav upravljanja energijom po normi ISO 50001, sustav upravljanja ISO 14001 te sustav upravljanja  zdravljem i sigurnošću ISO 45001 te sustav upravljanja društvenom odgovornošću prema normi SA8000.

Od srpnja 2021. AquafilCRO je dom za 3 pčelinje zajednice. To je svojevrsni produžetak projekta Pčelinja staza (Ljubljana) u koju s uključila sestrinska tvrtka iz grupacije Aquafil, AquafilSLO. Pčelinji travnjak tvrtke AquafilSLO uključen je u inicijativu Pčelinja staza. Pčelinju stazu je 2015. godine osmislila i otvorila Gradska općina Ljubljana kao jednu od aktivnosti u okviru projekta Zelena prijestolnica Europe 2016. Kao članice iste grupacije, praksa je da se uključujemo u iste projekte, dijelimo ideje, primjenjujmo zajedničke prakse, tako da smo na taj način podržali projekt. Osim toga. Ideja nam se dopala zbog samih pčela, budući da su pčele izuzetno važne za ljude i jedna od najvažnijih vrsta na svijetu. Bez njihovog oprašivanja, morali bismo se odreći oko trećine hrane. Pčele su glavna potpora našeg eko sistema. Više od 80% autohtonih cvjetnica ovise o njihovom oprašivanju. Bez pčela, naš krajolik, prehrana i budućnost biljnog i životinjskog svijeta bila bi ugrožena. Nažalost, broj pčela diljem svijeta pada.  Iako se ne zna točno, smatra se da je to zbog uništavanja prirodnih staništa, upotrebe kemijskih gnojiva, pesticida te klimatskih promjena. Veliku ulogu u tome zapravo ima čovjek i njegove aktivnosti.  Pčele ne mogu preživjeti u zagađenom okolišu, tako da njihova nastana u našim tvornicama potvrđuje kako naša proizvodnja nema štetnog utjecaja na njih.

Na travnjak je postavljena i oslikana kućica u koju su smještene pčelinje zajednice. Prije smještanja pčela, napravljene su sve provjere i pripreme.  Kućica je unesena u koordinate i vodi se u evidenciji pčelara i pčelinjaka. Mjesto i kućica za pčele je provjerena i odobrena od povjerenika Hrvatskog pčelarskog saveza. Pčelar koji dopremio pčele u Društvo se i  brine pčele.

Kućica s pčelama je smještena na neizgrađenu travnatu površinu. Nalazi se u okviru našeg tvorničkog kompleksa AquafilCRO. Pčele imaju na raspolaganju dovoljno prostora i raznoliku mogućnost ispaše. Povjerenik je mjesto za kućicu odabrao prema predviđanju kuda će se pčele kretati i ići na ispašu, a u tom smjeru gdje  i završava livada u posjedu posjeda AquafilCRO – a se nalazi livada i u blizini je šumarak.