18 Apr 2016

PREIMENOVALI SMO SE V AQUAFILSLO

18. aprila 2016 se je družba Julon Proizvodnja poliamidnih filamentov in granulatov d.o.o. preimenovala v AquafilSLO d.o.o. Po 20 letih lastništva skupine Aquafil, ki je z naložbami, vrednimi več kot 100 milijonov evrov, znatno razširila, izboljšala in modernizirala podjetje, je nastopil tudi čas za spremembo naziva. Z novim imenom AquafilSLO smo kot del skupine Aquafil na globalnem trgu prepoznavnejši, s kratico SLO pa poudarjamo lokalno-nacionalno komponento. Tako se imenujejo tudi družbe v ZDA (Aquafil USA), v Veliki Britaniji (Aquafil UK) in na Hrvaškem (AquafilCRO), podobno pa še Aqualeuna (Nemčija), Aquafil China (Kitajska) in Aquafil Asia Pacific (Tajska).

 

Naša zgodovina

  1. Leta 1966 je v Ljubljani na Letališki cesti Kemična tovarna Moste odprla prvo tovarno za proizvodnjo sintetičnih vlaken v Jugoslaviji. Tovarno so poimenovali Julonjugoslovanski najlon, ker so se ustanovitelji odločili, da bodo v tovarni proizvajali takrat zelo razširjena najlonska vlakna za tekstil (najlon je drugo ime za poliamid). V letih 1973/74 se je proizvodnja razširila na področje vlaken za tekstilne talne obloge.
  2.  Leta 1981 je bila poleg takratne tovarne zgrajena še ena stavba, povečala se je proizvodnja zmogljivost in vpeljana je bila nova tehnologija hitrega predenja.
  3.  Leta 1995 je večinski lastnik Julona postala italijanska družba Aquafil. To je bilo eno prvih podjetji po osamosvojitvi Slovenije, ki ga je prevzel tuji lastnik. Novi lastnik je takoj vložil sredstva v posodobitev in razširitev proizvodnje, preusmeril jo je v izdelavo visokokakovostnih izdelkov in omogočil prodor na nove tuje trge. Kmalu zatem je Julon postal uspešno podjetje tudi v evropskem merilu, hkrati pa se je podjetje Aquafil s to naložbo začelo širiti preko meja Italije.
  4.  Leta 2011 je v Julonu začel obratovati sistem regeneracije ECONYL®: edinstveni industrijski sistem na svetu, v katerem se iz odpadkov, ki vsebujejo poliamid 6 (ribiške mreže, talne obloge, indistrijski odpadki), v posebnem postopku regeneracije ponovno pridobi poliamid ECONYL®. Izdelki ECONYL® so popolnoma enake kakovosti kot izdelki, proizvedeni po običajnem postopku, zaradi svojih okoljskih prednosti pa so med kupci zelo povpraševani.
  5.  Leta 2013 se je Julon združil s hčerinskim podjetjem Aquaset in prešel v 100% last podjetja Aquafil.
  6.  V letu 2014 se je družba Julon d.d. preoblikovala v družbo z omejeno odgovornostjo (d.o.o.). Poleg generalnega direktorja Edija Krausa in Giulia Bonazzija, večinskega lastnika skupine Aquafil, so bili v novo, razširjeno vodstvo imenovani direktorji oz. člani uprave: Denis Jahić, Gregor Kranjc in dr. Saša Muminović.
  7.  Leta 2016 se je družba Julon Proizvodnja poliamidnih filamentov in granulatov d.o.o. preimenovala v AquafilSLO d.o.o.