09 May 2017

Sodelovanje Ribogojnice Fonda in podjetja AquafilSLO

Odslužene ribogojske mreže s slovenske obale vhodna surovina za Aquafilov 100 % regenerirani najlon ECONYL®

Sredi Piranskega zaliva lebdi edina slovenska morska »kmetija« Ribogojnica Fonda. V 56 podvodnih mrežastih bazenih vzgajajo piranske brancine Fonda, ki po celem svetu slovijo po kakovosti, primerljivi divjim ribam. Poleg izjemnih in edinstvenih naravnih danosti: čiste vode, močnega toka, blagega podnebja Piranskega zaliva, je za uspeh družinskega podjetja Fonda zaslužna njihova prednost morju. Dr. Irena Fonda in brat Lean Fonda nadaljujeta z delom svojega očeta: vzgajati najboljše gojene ribe na svetu. To jim uspeva z najkakovostnejšo ribjo krmo, ročnim hranjenjem rib, spoštovanjem naravne hitrosti rasti (piranski brancin potrebuje kar 4–5 let, da doseže komercialno težo). V sonaravnem ribogojstvu gredo do konca. Ribogojske mreže, v katerih prebivajo njihovi brancini, vsakih nekaj mesecev menjajo, da jih operejo in zakrpajo. Na mreži se namreč nabere več tisoč kilogramov morskih organizmov, ki morski vodi preprečujejo zadostno kroženje. Številne druge ribogojnice v ta namen uporabljajo kemikalije, ki mreže do 4 leta ohranjajo »čiste«, pri Fondi pa ne uporabljajo ničesar, kar bi onesnaževalo ribe ali morje.

Ko po številnih pranjih, krpanjih in več letih uporabe mreže iz Ribogojnice Fonda prispejo na konec svoje uporabne dobe, bi običajno postale odpadki, ki jih je potrebno odstraniti. Od leta 2011, ko je podjetje Aquafil razvilo sistem za regeneracijo najlona iz odpadkov ECONYL®, pa Fondine mreže predstavljajo dragocen vir. Le nekaj kilometrov od Portoroža v Ajdovščini se namreč nahaja obrat podjetja AquafilSLO, kjer se mreže mehansko pripravijo in očistijo, v obratu regeneracije ECONYL® tovarne AquafilSLO v Ljubljani pa se iz njih in drugih odpadkov najlona 6 proizvaja 100 % regenerirani najlon. Regenerirana najlonska vlakna ECONYL® v svojih izdelkih uporabljajo najpomembnejše znamke v industriji tekstilnih talnih oblog in modni industriji, po koncu uporabne dobe pa se lahko zopet neskončnokrat regenerirajo.

Sodelovanje med podjetjema AquafilSLO in Ribogojnico Fonda je edinstveno partnerstvo v Sloveniji, ki omogoča, da odpadki ene dejavnosti postajajo vhodna surovina za drugo. Tovrstno medpanožno povezovanje je temelj naprednih krožnih gospodarskih modelov. Nihče ne more biti okoljsko tajnosten ali krožen sam, potrebno je usklajeno delovanje vseh deležnikov.

Več o Sistemu regeneracije ECONYL® v videu: A Journey into the ECONYL® Regeneration System (vključuje tudi posnetke iz Ribogojnice Fonda).