01 Oct 2019

V pisarnah nič več plastičnih izdelkov za enkratno uporabo

Slovensko podjetje iz Skupine Aquafil je v pisarniških delih podjetja vse izdelke za enkratno uporabo iz plastike zamenjalo z bolj trajnostnimi.

Z oktobrom 2019 vsi zaposleni v pisarnah AquafilSLO kavo in vodo pijejo iz keramičnih lončkov oziroma steklenih kozarcev. Tako bodo postregli tudi obiskovalcem. Ukrep je del projekta »Bodi car, zavrni za enkratno rabo stvar«, s katerim se bodo do konca leta 2020 popolnoma poslovili od plastenk za vodo, kavnih lončkov in žličk iz plastike tudi v proizvodnih delih podjetja.

Na rastoči problem onesnaženja z odsluženimi izdelki iz plastike Aquafil že odgovarja s svojim edinstvenim poslovnim modelom ECONYL®, v katerem iz poliamidnih odpadkov (ribiških mrež, tepihov) prideluje regeneriran granulat za vlakna. Center predelave in z njo povezanih trajnostnih inovacij je prav AquafilSLO. »Ti uspehi nas spodbujajo, da preprečujemo nastajanje odpadkov tudi drugje v podjetju,« razlaga direktor in član uprave AquafilSLO Denis Jahić.

Načela, katerim sledijo pri svoji poslovni in proizvodni dejavnosti, želijo širiti tudi na zaposlene in ostale deležnike. Projekt za zmanjšanje uporabe plastike za enkratno uporabo so načrtovali že nekaj časa. »Zakaj bi izdelke, ki se lahko razgrajujejo več sto let, uporabljali samo nekaj minut, če jih zlahka nadomestimo s trajnejšimi,« pojasni Denis Jahić. Prvi korak je bil  certifikat „Voda iz pipe“ Zbornice komunalnega gospodarstva pri GZS, h kateremu je podjejte pristopilo aprila letos. Z njim se je AquafilSLO namreč zavezal, da bo zaposlene in partnerje spodbujal k pitju vode iz pipe namesto vode v plastenkah. Zavezo so potem iz plastenk za vodo razširil še na plastične lončke in žličke za kavo.