08 Nov 2017

Zgodba vlaken ECONYL® navdihnila slovensko trajnostno znamko Things I Miss na Ljubljanskem tednu mode

V atriju Mestne hiše v Ljubljani je od 6. do 12. 11. na ogled razstava MODA.TRAJNOSTNO.SMISEL, ki ponazarja zaprti krog materiala, ki ga Aquafil ustvarja s svojim vodilnim proizvodom: vlakni ECONYL®.

Z odprtjem razstave je Ljubljanski teden mode (LJFW), ki dvakrat na leto zbira modne oblikovalce iz Slovenije in tujine, odprl novo poglavje, poglavje trajnostne in odgovorne mode, kot se to že dogaja v drugih evropskih prestolnicah.

Na otvoritvi razstave sta o trajnostinih prizadevanjih spregovorila generalni direktor AquafilSLO d.o.o. Edi Kraus in vodja znamke Things I Miss Tina Princ. Sledil je gibalni performans Gee Erjavec z gibom, ki oživi in osmisli koncept razstave, ki ozavešča o trajnostnih procesih, cirkulaciji in odgovorni modni (upo)rabi ter povezuje trajnostno-kreativne procese in način kreairanja blagovne znamke Things I Miss, zgodbo trajnostnih vlaken ECONYL®, proizvedenih v podjetju AquafilSLO, ter estetiko kustusinje razstave Špele Pipan. Misija razstave je sporočilo o nujni potrebi obstoja odgovorne mode in načinu smiselnega povezovanja začetka in konca v nov začetek in konec, v cirkulacijo z vmesnimi vsebinskimi postanki in celotno sliko, ki je trajnostna, smiselna in tudi modna. Trajnostna moda ni modna muha ali modni trend, je odgovor na boleče posledice hitre mode in nenehne potrošnje.

Instalacijo tvorijo segmenti: surov material (t.j. odpadek) in trajnostni material (tkanina izdelana iz vlaken ECONYL® v formi uporabnega modnega kosa. Razstava prikazuje sklenjen krog materiala, ki v krožnem gospodarstvu nima konca. Ta se ob zaključku enega cikla vrača na ponovni začetek, zaživi v naslednjem ciklu, njegovo življenje pa se tako lahko ponavlja v neskončnost. Razstava ponuja bogato in večplastno zgodbo, očesno mrežo iz različnih barv surovin (odsluženih ribiških mrež, tkanin, preprog) ter značaj iz njih ponovno rojenih vlaken ECONYL®, ki bodo so na otvoritvi zaživela tudi v tkanini (italijanskega proizvajalca Carvico) v uporabnem modnem kosu v večno elegantni črni barvi. Po razstavi se bodo vsi materiali ponovno uporabili, neuporaben del pa regeneriral v edinstvenem Sistemu regeneracije. To, kar je bilo včasih kup odsluženih ribiških mrež ali starih preprog, je danes prekrasno oblačilo, jutri pa bo njegova glavna sestavina lahko postala del novega oblačila. Ne gre torej za naključje, da je “krožna” filozofija, ki vodi podjetje Aquafil, da na inovativen način odpadke spreminja v vlakna najvišje kakovosti, vlakna ECONYL®, postala vir inspiracije vodje trajnostne znamke Things I Miss, Tine Princ.

Modni kos iz tkanine z vlakni ECONYL®, izdelanimi v AquafilSLO, bo na Ljubljanskem tednu mode oživel še na modni reviji znamke Things I Miss 9. novembra v Ljubljani. Po zaključku pa bo blagovna znamka Things I Miss  modni kos, ki ga je skreirala iz tkanine, izdelane iz vlaken ECONYL®, predala  v novo življenje. Študenti predmeta trajnostna moda na Naravoslovno- tehniški fakulteti, bodo iz njega naredili novo kreacijo za naslednjo razstavo trajnostne mode na LJFW.