16 Oct 2020

Healthy Seas i Aquafil za zdravo Jadransko more – poslovna vizija zaštite okoliša

Listopad 2020 |SLO CRO BUSINESS MIRROR

Healthy Seas partnerstvo je tvrtki i nevladinih organizacija koje se bave rješavanjem problema zastarjelih ribarskih mreža u morima, uključujući Jadransko. Jedan od partnera osnivača je Aquafil Group, koji doprinosi rješenju revalorizacije prikupljenih otpadnih mreža u novu sirovinu.

Više od pola tona ribolovne opreme godišnje završi u morima i oceanima. To su takozvane “fantomske mreže” (en. Ghost net), koje su gotovo nevidljive ubojice milijuna morskih životinja.

HEALTHY SEAS JE ORGANIZACIJA KOJU SU 2013. GODINE OSNOVALI AQUAFIL, DOBROVOLJNA RIBOLOVNA ORGANIZACIJA GHOST DIVING I NIZOZEMSKI PROIZVOĐAČ ČARAPA STAR SOCKS.

Aquafil je globalni proizvođač sintetičkih vlakana za tekstilne podne obloge i odjeću sa sjedištem u sjevernoj Italiji. Ima 16 tvornica u 7 država na tri kontinenta, od toga četiri u Sloveniji pod imenom AquafilSLO i jednu – AquafilCRO – u Hrvatskoj. Od 2011. godine AquafilSLO provodi jedinstveni postupak regeneracije ECONYL®, u kojem se 100% regenerirani najlon 6 ECONYL® proizvodi kemijskim recikliranjem rabljenih ribarskih mreža, tekstilnih podnih obloga i plastičnog otpada. U AquafilSLO od njega se izrađuju ECONYL® vlakna, a u AquafilCRO-u su namijenjena za upotrebu u odjeći (kupaći kostimi, čarape, sportska oprema).

Healthy Seas organizacija stvorena je s ciljem pronalaženja rješenja za odbačene i izgubljene ribarske mreže u morima, koje su trenutno jedan od najvećih zagađivača morskog okoliša. Do danas je među ribarima i u operacijama čišćenja koje uključuju više od 170 ronilaca dobrovoljaca prikupljeno preko 510 tona mreža na kraju radnog vijeka. Projekt sprječava stvaranje otpada te ga ponovno čini vrijednim resursom. Pristup Healthy Seas usredotočen je na pronalaženje rješenja za sadašnjost i budućnost.