10 Jan 2022

Umetniški pogled na trajnost

AquafilSLO je v preteklem letu omogočil nastanek dveh umetniških del na temo trajnostne prihodnosti.  Odslužene ribiške mreže,  dele tekstilnih talnih oblog in industrijske ostanke iz najlona 6 AquafilSLO uporablja kot surovine za regenerirani najlon ECONYL®. V sodelovanju s Katedro za oblikovanje tekstilij in oblačil pri Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani so tovrstne ribiške mreže postale del dveh pomenljivih vizualnih kreacij.

Tapiserija Vizija trajnosti

Tapiserija Vizija trajnosti je nastala v okviru mednarodnega bienala tekstilne umetnosti BIEN 2021, ki je potekal od 26. maja do 14. avgusta 2021 v Kranju in Škofji loki in Radovljici. BIEN združuje umetnike v projektih, ki s pomočjo tekstila ozaveščajo o krožnem gospodarstvu, kulturni dediščini in okoljskih vprašanjih.

Skupinska tapiserija Vizija trajnosti preučuje človekov odnos do narave, posnema naravne načine delovanja, predlaga nove načine rabe materialov in se sprašuje o njihovi prihodnosti. Prihodnost materialov je v vračanju k našim koreninam, v vračanju k naravi in posnemanju naravnih načinov delovanja. S pomočjo sodobne tehnologije in visoke ravni zavedanja smo zmožni spremeniti tok trenutnega sveta in se obrniti v boljšo prihodnost. Pri ustvarjanju tapiserije so bili uporabljeni različni materiali: zračne čipke, različni ponovno uporabljeni prosojni materiali in lateks smola; odslužene ribiške mreže; stare vrvi, nogavice in volna ter sintetični filc. Tapiserija je še vedno razstavljena na pročelju Layerjeve hiše v Kranju.

Avtorji: Lovro Ivančić (HR), Lan Krebs, Mateja Premrl, Lucija Srebre (SI)

Fotografije: Maša Pirc

Projekt Neskončne smeti

Projekt Neskončne smeti so ustvarili študenti oblikovanja tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete. Z osvetljenimi kupi odpadnega materiala so želeli predstaviti nekaj vsakdanjega in se tako dotakniti problema onesnaževanje okolja in vlogo tekstilne industrije pri tem. Zunanjost iz ribiških mrež je opozarjala na problem plastike v svetu in tekstilni industriji, ki se plete skozi naša življenja. Niti, ki se tkejo, s pomočjo neskončnih zrcal pričarajo idilično, domala magično krajino na videz neskončnih problemov, ki jim lahko najdemo neskončno rešitev za naš jutri. Kup odpadnega materiala pridobi v kreativnem procesu novo vrednost, nov potencial in tudi novo vsebino. Tako imenovan svetlobni objekt je bil del mednarodnega festivala Svetlobna gverila 2021 med 24. majem in 19. junijem 2021. Razstavljen je bil v Galeriji Mitnica v Ljubljani.

Avtorji: Maria Hernández Garcia (ES), Marika Gönc, Gašpar Marinič, Zoja Muhič in Maja Zupanc (SI); mentorji: doc. mag. Katja Burger Kovič, prof. Marija Jenko, Marko Vivoda in Katerina Mirović; koprodukcija: Zavod Forum Ljubljana.

Fotografiji: Gašpar Marinič